Pitkän hiljaiselon jälkeen ajattelin kirjoittaa aiheesta puuttujat ja pelastajat. Näin kesällä kun sitä useammat ihmiset pääsevät käymään erilaisissa kuppiloissa, niin esimerkkejä ihan sataa syliin. Ihan lähipäivinä on taas saanut huomata, miten paljon paremmin se kerran vuodessa terassilla käyvä arjen sankari tai sankaritar tekisikään työni. Taidan lopettaa nämä hommat kokonaan. Mutta sitä ennen...

Rakas asiakas, voisiko olla mitenkään mahdollista, että luottaisit ammattitaitooni sen verran, ettet puuttuisi tilanteeseen silloin, kun keskustelen toisen henkilön kanssa poistumisesta, humalatilasta, käyttäytymisestä tai mistä tahansa muusta asiasta. Tule vaikka myöhemmin kysymään, mistä oli kyse, jos asia jää vaivaamaan! Viimeksi toissapäivänä nimittäin pyysin terassin pöydässä istunutta herraa poistumaan. Johon vieressä istunut asiakas totesi, että "Mitä sä nyt tolleen? Ei se oo ketään häirinnyt. Ihan hyvin se voi tässä istua." Sanoin, että ei voi ja jos herra nyt olisi hyvä, eikä puuttuisi tähän. Jonka jälkeen asiakas totesi, että kun ei ole paikallinen, niin ei voi tietää kaikkea. Tässä kaupungissa on kymmeniätuhansia ihmisiä. Moni paikallinenkaan ei varmasti tiedä sitä, että tuo sillä hetkellä rauhallisen oloinen kaveri on tuomittu väkivaltarikollinen, jolle viina ei oikein sovi. Kerta toisensa jälkeen ja vuosien ajan on itse aitiopaikoilta seurannut, kuinka ollaan hankalia ja hakataan tuttuja ja tuntemattomia pitkin kyliä, käydään välillä linnassa ja putkassa, vedetään viinaa ja kaikkia muita päihteitä sekaisin. Tapellaan poliisien kanssa ja vedetään terassilla istuvien ihmisten viinat, koska kaveri on niin iso, ettei juuri kukaan uskalla sanoa vastaan. Jos sinä mielesi pahoittanut herra toisesta kaupungistas siis luet tätä, niin tahtoisin nyt julkisesti pyytää anteeksi sitä, että poistin kyseisen ihmisen ravintolasta ennenkuin rahasi on pummittu, viinasi juotu ja nenäsi siirretty poskelle. Ehkä olisit tahtonut kertoa kotikylällä villistä seikkailustasi värikkäämmin yksityiskohdin.

Asioihin puuttumisen yksi klassinen muoto on pelastaminen. Kyllä, olen nainen. Enkä ulkoiselta olemukseltani vastaa saksalaista kuulantyöntäjää, justiinaa tai himobodaajaa. Siitä huolimatta pärjään ihan kivasti hankalissakin tilanteissa ja itseeni verrattuna suurikokoisten (miesten) kanssa. Toivoisin siis myös, että mikäli sinusta näyttää siltä, että tarvitsen apua, seuraisit tilannetta joko etäämmältä tai kysyisit vaivihkaa, voitko auttaa. Koska usko tai älä, hankalan asiakkaan kanssa keskustellessa en kaipaa sinua viereen huutamaan, että "Painu vittuun siitä! Etkö sää kuullut mitä toi tyttö sanoi sulle?" Usein hieman kiukustuneelle ihmiselle huutaminen saa ihmisen kiukustumaan vielä lisää. Älä siis pahastu, jos sanon sinulle, että turpa kiinni. Et auta yhtään sillä, että tulet viereen huutamaan. Ja ei, sinulla ei ole myöskään oikeutta lyödä, käydä käsiksi, töniä tai kantaa ihmistä vain siksi, että minulla sattuu olemaan tissit.

Lisäksi haluaisin muistuttaa, että minun vastuullani on kaikki, mitä ravintolassa tapahtuu. Jos joudut itse ongelmatilanteeseen, etkä tiedä mitä tehdä, tule kertomaan! Minä olen paikalla sinua varten ja haluan vain, että kaikilla olisi kivaa, ongelmatilanteista huolimatta. Meille ne ovat arkea. Hae siis uusi lasi kylmää juotavaa ja nauti auringosta taustalla huutavien lintujen ja idioottien säestäessä. Sitä kesä on!