Pitkän hiljaiselon jälkeen on avauduttava joka vuosi joulun aikaan toistuvasta ärsykkeestä. Ei, se ei ole joulustressi, itsekkäät ja kiireiset ihmiset marketeissa, joululaulut tai jouluvalot. Nyt on nimittäin kyse maailmanluokan ongelmasta, nimittäin rusinoista ja manteleista glögissä. Minulla ei sinänsä ole mitään niitä vastaan, niin kauan kuin minun ei tarvitse syödä niitä glögissä turvonneita rusinoita. Tai missä tahansa muussakaan ruoassa tai juomassa uudelleen viinirypäleiksi pyrkiviä ällötyksiä, jotka räjähtävät suussa jättiläismäisen finnin tavoin puraistessa. Se on minusta inhottava tunne, mutta siitä kenties myöhemmin lisää. Minulla ei ole myöskään mitään sitä vastaan, mikäli joku haluaa niitä syödä.

Mutta... Minkä helvetin takia niitä pitää sinne mukiin saada, jos ei oikeasti aio syödä niitä? Onko jotenkin kivaa juoda ihanan lämmintä ja mausteista talvijuomaa niin, että hampaita täytyy puristaa yhteen hörppiessään, ettei yhtään roskaa mene suuhun asti? Siinä sitä sitten istutaan sivistyneinä ystävien kanssa ja ryystetään hehkuviiniä napaan kuin ryhävalaat. Hetulat vaan heiluvat, jotta yhtäkään arvokasta planktonia ei pääsisi karkuun. Se voi olla vaarallistakin. Tai ainakin ikävää. Seurueessa kun joku vitsimies kertoo hyvän jutun juuri sillä hetkellä, kun glögiplanktonin siivilöinti on kesken, niin siinä saattaa tyrskäyttää naurahtaessaan vahingossa mantelin poikittain nenäänsä. Sitten on kivaa siinä istua iltaa päivystyksessä, kun palkokasviakin vaarallisempi kasvinosa on juuttunut sieraimeen. Niin.

Huvinsa kullakin. Mutta olisiko ihan mahdotonta ottaa juomansa ihan ilman niitä roskia, jos ei niitä käytä? Keksisin muutakin tekemistä, kuin kaivaa joka ilta tiskikoneesta, mukeista, viemäreistä ja kaikkialta niitä märkiä rusinoita roskikseen. Kaupan päälle saisit hieman nopeampaa palveluakin, kun en ole avaamassa viemäriä vain löytääkseni viikkokautista rusinakiisselimuodostelmaa hajulukosta (kyllä, niitä on kaikkialla). Ja järkevämpiä perusteluja kaipaaville... Mieti ihan tosissaan, miten paljon syömäkelpoisia rusinoita ja manteleita heitetään roskiin joka joulu tämän takia. Jos joka joulu jokainen suomalainen ihminen joisi vaikka vain yhden glögin, jonka rusinat ja mantelit heitetään pois, tuloksena on varovaisesti arvioiden vähintään 4500 kiloa rusinoita ja manteleita. Roskiksessa. Afrikassa lapset näkevät nälkää ja mitä täällä tehdään? Leikitään ryhävalasta. Onko nyt jouluinen mieli, häh?!?

Onneksi joulu meni jo, niin ei tarvitsekaan olla. Pidetäänpä ne rusinat pois nenästä ja parempaa uutta vuotta itse kullekin!