Ihanaa! Täällä se vihdoin on: KESÄ! Aurinko paistaa, tyttösillä on hameet päällä, linnut laulavat, jäätelökioskit availevat luukkujaan ja terassilla tarkenee taas istua!

Terasseissa on vain sellainen ikävä puoli, että ne ovat yleensä aidattuja. Sangen kiusallista on moinen, kun paahtavan auringon polttaessa viimeisillä voimillaan raahautuu kylmän huurteisen tai virvoittavan limpparin kuva silmissään kohti pelastusta. Onneksi aitojen ylitse tai alitse pääsee kuitenkin melko ketterästi. Kiertämäänhän ei ruveta, siinä saattaisi lyyhistyä kesken kävelyn ankaraan nestehukkaan. Miksi niitä aitoja ylipäätään rakennetaan, ihmisten elämää hankaloittamaan? Joskus on kuullut huhuja alkoholilaista, mutta melko varmaa on, että kiusallaan niitä rakennetaan. Ikävää on sellainen, siinähän saattaa joku loukkaantua moisten esteratojen takia! Joskus aitoja kaatuu metritolkulla ja onpa jokunen amatööriaituri loukannut päänsäkin kompuroidessaan yli. Naurettavaa. Joskus kehtaavat portsarit oikein suuttuakin siitä, kun vähän oikaisee. Millä oikeudella? Tekisivät työnsä paremmin! Kyllä kenen tahansa ammattitaitoisen ovimikon pitäisi pystyä katsomaan kahteen suuntaan samanaikaisesti, erottaa täysi-ikäiset ihmisjoukosta ja olla turhaan kitisemättä siitä, jos vähän tarjoaa tuopista aidan toisella puolella hengailevalle pikkusiskolle. Sehän on jo melkein kahdeksantoista. Eikä se ole asiakkaan ongelma, jos ei ravintolan henkilökunta tähän pysty. Omatpahan ovat anniskelulupansa, eikä ole tavallisen kansalaisen hommaa vahtia, että pystyvät säilyttämään työpaikkansa. Käsittääkseni jokainen palveluammattiin ryhtyvä allekirjoittaa työsuhteen alussa sopimuksen, jossa luopuu ylpeydestään, ihmisarvostaan ja koskemattomuudestaan. Näin ollen heitä voi kohdella kuten koiria, sikoja ja muita eläimiä.

Mutta annapas olla, kun hetken aikaa olet istunut terassilla ja sitten täytyy käydä vessassa. Eikö niitä vessoja saada pidettyä kunnossa vai mikä ihme siinä on, kun aika usein ovat tukossa ja epäkunnossa? Hommaisivat joka paikkaan kunnon wc-kaluston, kyllähän ravintolan wc:n täytyy kestää satakiloisen aikuisen miehen kevyt horjahdus ja kiukunpuuskat. Ehdottaisin myös saluunan ovia kaikkiin wc-koppeihin, niin ei tarvitse arpoa joka kuppilassa, että kumpaan suuntaan ne ovet aukeavat. Ovien saranat ovat usein luokattoman huonossa kunnossa, kun täytyy väkisin vääntää ovea haluamaansa suuntaan. Ja ne pöntöt! Hankkikaa sellainen tehohuuhtelu, joka imaisee tampaxin supermallinkin. Eihän sitä roskikseen voi laittaa, ne ovat likaisia ja polkimen käyttö on täysin mahdotonta pöntöltä käsin. Joka tapauksessa huonot vessat aiheuttavat usein sen, että aika ajoin wc-tiloissa on milloin minkäkinlaista lappua ovessa, ovia teipattu kiinni, hitsattu umpeen ja käyttökieltoja ympäriinsä. Onneksi niistä voi olla välittämättä ja repiä ovet auki vaikka väkisin. Ei ole kohtuullista olettaa, että viikon jatkuneen lomarilluttelun jälkeen pystyisi kukaan pidättämään kakkaa kovin pitkiä aikoja. Jos se pönttö kerran on jo tukossa, niin ei kai siitä suurta haittaa ole, vaikka sen paskantaakin täyteen. Heikoimmathan tästäkin esteiden asettelusta kärsivät eniten. Kaikilla ei voimat riitä umpeen naulatun oven auki repimiseen äkillisen pahoinvointikohtauksen yllättäessä. Siinä se siivottomuus sitten lisääntyy, kun vessojen lavuaarit ovat täynnä mansikkamargaritan väristä eilistä piknikruokaa.

Mutta sisulla siitäkin selviää! Suomalainen menee vaikka läpi harmaan kiven, sillä siihen on oikeus. Asiakkaan oikeus, perkele!