Koska tämä koko blogi on saanut alkunsa siitä, että positiivisintakin ihmistä joskus harmittaa, niin lähdetäänpä yhdestä suurimmasta harmin aiheesta kautta aikojen: käytöstavat! Tai pikemminkin niiden puute. Äitienpäivän kunniaksi aionkin nyt aloittaa aiheella, jota kaikkien äidit eivät ole lastensa kanssa käsitelleet: Tervehtiminen.

Yleisesti käytössä olevia ja hyväksyttäviä tapoja tervehtiä ovat mm. sanat "huomenta", "päivää" ja "iltaa". Sanoja on tapana käyttää aikasidonnaisesti, "huomenta" tulee aamuisin, "päivää" sanotaan päivällä ja "iltaa" illalla. Jos kuitenkin joskus erehdyt käyttämään tervehdystä "huomenta" iltapäivällä esimerkiksi päiväunilta herättyäsi, on se anteeksiannettavaa. Mikäli haluat, jokaisen tervehdyssanan edellä voit käyttää sanaa "hyvää". Tässä tapauksessa on syytä kuitenkin muistaa, että kaikkien päivä ei välttämättä ole hyvä ja näin ollen saatat tahtomattasi loukata kohtaamaasi henkilöä tai pahimmassa tapauksessa repiä auki haavoja, joita pommiin nukkuminen, vaimon lähteminen tai aamumuroihin kuseminen on saattanut aiheuttaa. Luovalla tuulella ollessasi voit lisätä myös adjektiiveja tervehdyksesi eteen. Yksi käytetyimmistä adjektiiveista tervehdittäessä lienee "kaunista". Jos haluat hieman jännitystä elämääsi, voit käyttää tervehtimiseen myös tuttavallisempia termejä, kuten: "hei", "moi", "moro", "terve", "tervehdys". Näitä käyttäessä etenkin vieraiden ihmisten seurassa on syytä kuitenkin olla varovainen. Jotkut ihmiset ovat näet sitä mieltä, että tällä tavoin tervehditään vain tuttavia ja heissä saattaa aiheutua hallitsemattomia pelkotiloja tällaisen varomattoman moikkailun seurauksena. Usein nämä pelkotilat aiheuttavat sen, ettei sitten tervehditä takaisin. Joku saattaa huomauttaakin, että ei tuollainen ole sovelias tapa tervehtiä (Tosin nämä yksilöt tunnistaa jo etukäteen hatusta. Hatussa saattaa olla kukka).

Jos jostakin syystä (pitkä etäisyys, kipeä kurkku, kohtaaminen kirjastossa) et voi käyttää tervehtimiseen ääntä, voit aina nostaa kätesi ystävälliseen tervehdykseen. Tällöin riittää, kun nostat hetkeksi kätesi -kämmenpuoli tervehdittävään henkilöön päin- noin pääsi korkeudelle tai hieman ylemmäs. Joissakin tilanteissa voit myös yhdistää suusanallisen tervehtimisen tällaiseen fyysisempään muotoon. Muita fyysisen tervehtimisen muotoja ovat vanha kunnon "käsipäivää", ystävällinen nyökkäys, hymyily, halaaminen tai vaikka toverillinen olalle taputus. Näitä voi sitten yhdistellä tilanteen mukaan. Mutta koska nyt on kyse ihan peruskäytöstavoista, emme paneudu näiden edistyneempien tapojen käyttöön toistaiseksi sen enempää.

Varmuuden vuoksi voisin hieman valottaa myös sanoja, joita ei tule käyttää tervehtimiseen. Jos olet unohtanut kaikki sanat, muistathan, että ihan hiljaa oleminen ei ole tervehdittäessä hyvä vaihtoehto. Silloin suosittelen käyttämään esimerkiksi käden nostamista, nyökkäämistä, hymyä tai edes luolamiesmäistä murahdusta, jotta tiedän, ettei tervehdykseni ole kaikunut kuuroille korville. Mutta asiaan. Tervehdittäessä vältettäviä sanoja ovat mm. "olut", "kahvi" ja "ööööööötotanoinni". Hyvin yleisesti käytetään myös lausetta "Missä teidän vessa on?". Ymmärrän toki, että tervehtimiseen tottumattomalle tilanne saattaa olla niin pelottava ja yllättävä, että vatsa menee sekaisin tai lahkeeseen lirahtaa pieni määrä hätäpissaa. Siinäkin tilanteessa kannattaa kuitenkin pitää pää kylmänä ja yrittää muodostaa joku yksinkertainen tervehdyssana (kolme peräkkäin aseteltua kirjainta riittää). Tällä tavoin saat wc:n sijainnin nopeammin selville, eikä hurjan pahoja lisävahinkoja ehdi tapahtua.

Ottakaamme tähän yksi varoittava esimerkki arjestani, joka havainnollistaa, miten väärin tervehtiminen voi vaikuttaa:

Minä: "Hei!"

Asiakas: "Lonkero."

Minä: "Hei!"

Asiakas: "Lonkero."

Minä: "HEI!"

Asiakas: "Lonkero!"

Tässä vaiheessa hymyni on hyytynyt, iloinen jutustelu loppunut, palvelun taso on laskenut parin seuraavankin asiakkaan ajaksi, koska jään miettimään, että oltaisiinkohan saatu kokonainen mustekala, jos olisin vielä yrittänyt tervehtiä.

Mitäkö hyötyä tervehtimisestä sitten on? Siitä tulee hyvä mieli. Kokeile ihmeessä! Ja jos joku ei vastaa tervehdykseesi, muista, että se saattaa johtua aiemmista ikävistä kokemuksista ja turhista yrityksistä tervehtiä muita ihmisiä. Pidetään yhdessä huoli, ettei niin käy enää kovin monelle! Asiakaspalvelijana toivoisin, että tervehtisit jopa minua. Silloin tuntuu, että on itsekin...

Ihminen.